×
Opleiding dansdocentRecreatief Dansen JazzdansUrban danceStandaarddansDans voor SeniorenRolstoeldansBijscholingenDansdocent gezochtDocentenondersteuningVoordelen lidmaatschapVernieuwen lidmaatschaplesmateriaalKoppeldans en lijndans Actuele dansG-dansLid worden
Gebruikersnaam:Paswoord:Blijf ingelogd:

Login

Blijf als dansdocent op de hoogte van nieuwe trends: school je regelmatig bij


Onze federatie organiseert elk jaar verschillende bijscholingen voor dansdocenten zodat zij zich permanent kunnen verbeteren. 

Daarnaast organiseren onze dansclubs ook workshops en bijscholingen, waarvoor je als aangesloten dansdocent korting krijgt op vertoon van je lesgeverskaart.
14/4/2018
Bijscholing choreografie maken & Laban

Bijscholing Choreografie maken & Laban (improvisatie)

 

Naast bijscholingen rond techniek reiken we graag ook algemene thema's aan. Het doel van deze bijscholing is lesgevers (zowel ervaren als minder ervaren) algemene thema's aanbieden waarmee men aan de slag kan in hun eigen lessen.
Improvisatie en choreografie zijn onmisbare concepten en toepasbaar op zowel urban als klassieke dansstijlen. 


Docenten: Jennifer Regidor (choreografie) & Marieke Delannoy (Laban - improvisatie)

 

Jennifer Regidor

Jennifer zal tijdens deze bijscholing handige tips en tricks geven bij het maken van een choreografie, toepasbaar op verschillende actuele dansstijlen.

Van waaruit vertrekken om een choreografie te maken? Vanuit de muziek, een concept, een tekst, een verhaal...  We gebruiken verschillende tools om bewegingsmateriaal te creëren, te herwerken... ook in partnering.


Jennifer volgde haar studies dans aan het Hoger Instituut voor Dans (specialisatie hedendaagse dans) en vulde deze aan met de opleiding bij P.A.R.T.S. in Brussel. Ze was danseres in choreografieën van o.a. Aimé de Lignière, Michou Swennen, Marie De Corte, Roberto Olivan (Rosas), Gabriella Koutchoumova, Anabel Schellekens, enz.

Ze werkte mee aan binnen- & buitenlandse dansprojecten in samenwerking met verschillende choreografen en groepen zoals P.A.R.T.S. (Anne Teresa De Keersmaeker), Cie. Aimé de Lignière, Cie. Arcoballo, Roberto Olivan, enz. Sinds 1999 leidt ze haar eigen danscompagnie Lune. Verscheidene producties stonden al in menig culturele centra in Vlaanderen, Nederland en Frankrijk. Als choreografe won ze verscheidene prijzen en in 2006 en 2009 werd ze met Lune ambassadeur van hedendaagse dans in Vlaanderen.

De laatste jaren mengt ze hedendaagse dans steeds meer met andere kunstvormen o.a. percussie, zang, videokunst. Om de Lune te kunnen professionaliseren richt ze in 2010 een tweede compagnie op, Lune&Co. Sinds september 2013 is deze compagnie volledig afgescheiden als Compagnie CoCon. Deze bestaat uit een database van free-lance dansers, die per project worden aangesproken. Haar eigen dansmateriaal evolueert nog steeds en wordt vooral gekenmerkt door de muzikaliteit, flow en dynamiek waarbij ze het partnerwerk en grondwerk niet schuwt.

 

Marieke Delannoy

De Laban Movement Analysis (LMA) is een systeem om beweging te begrijpen, observeren, beschrijven en noteren. Het ervaringsgerichte en theoretische systeem zorgt voor een uitgebreide kennis van een duidelijke bewegingstaal met een rijke vocabulaire. LMA helpt bij het observeren, articuleren en choreograferen van dans. Het biedt een meerwaarde voor je performancekwaliteit en vormt een goede basis voor improvisatiewerk. De 6 basiscategorieën van het systeem zijn: lichaam (hoe beweegt het lichaam, welke delen worden wel/niet gebruikt), 'effort' (dynamische kwaliteiten van beweging), ruimte (patronen en punten in de ruimte waar het lichaam door beweegt), vorm (veranderende lichaamsvormen in de ruimte), relaties (kwaliteit van relaties tussen mensen onderling en voorwerpen, observeerbaar in de ruimtelijke interactie), en frasering (opvolging in beweging; begin, verloop en einde van een beweging).
In deze workshop zal Marieke Delannoy je wat inzicht geven in de basistheorie, en je dan meenemen in een aantal bewegingservaringen, die je kan inzetten in eigen lessen. Om deze thema’s aan den lijve te ervaren, zal gewerkt worden met improvisatie, individuele en groepsopdrachten.


Marieke studeerde in 2009 af aan de opleiding Laban/Bartenieff bewegingsstudies (Eurolab) in Berlijn (waar ze ook assisteerde en af en toe nog lesgeeft). Ze is CLMA (Certified Laban Movement Analyst) en werkt op allerlei manieren met dans en beweging: ze geeft dansexpressie en (laban-based) moderne dans, werkt als bewegingscoach o.a. met dansers, acteurs (om vb. bewegingsmogelijkheden uit te breiden), werkte mee vanuit dans en beweging aan theaterproducties voor jongeren (VZW Padarijs) en geeft Labantrainingen en Bartenieff Fundamentals (via Tridance). Daarnaast is ze ook nog danstherapeute en Mindfulness trainer.

 

Programma:


9:30 

 Onthaal

10:00 

 Choreografie – Jennifer Regidor

12:00 

 Lunchpauze

12:30 

 Laban – Marieke Delannoy

15:30 

 Einde


Locatie:

’t Celestijntje

Celestijnenlaan 19

3001 Heverlee


Extra info voor deze bijscholing:

- Voorzie aangepast schoeisel voor de danszaal! Geen zolen die afgeven of hakken.

- Inschrijven voor 1 sessie is ook mogelijk, maar u betaalt wel de volledige deelnameprijs.

- Meer info via stijn@danssportvlaanderen.be 

 

Om te kunnen deelnemen aan de bijscholing moet je lid zijn of worden van de federatie:

- lid via een aangesloten dansschool (-18 jaar = 5 euro; +18 jaar = 9 euro) (vraag aan je dansschool om je lid te maken)

- lid rechtstreeks bij de federatie (= 13 euro) (mail naar info@danssportvlaanderen.be)

- aangesloten als lesgever in een club bij de federatie (= 25 euro) (http://www.danssportvlaanderen.be/page?orl=1&ssn=&lng=1&pge=53)

 

Deelnameprijs voor de bijscholing:

- Danssport Vlaanderen lid = 20 euro

- VTS gediplomeerd Danssport Vlaanderen lid = 10 euro

- Danssport Vlaanderen lesgever lid = 5 euro

- Danssport Vlaanderen VTS gediplomeerd lesgever lid = gratis

* VTS diploma = Bachelor LO, Licentiaat LO, Initiator actuele dans, Initiator urban dance, Initiator jazz, Instructeur B jazz, Instructeur B urban dance of streetdance,Trainer A jazz

Inschrijvingen dienen betaald te worden op het rekeningnummer van Danssport Vlaanderen BE43 0682 4067 3801 (BIC: GKCCBEBB) met vermelding: ‘voornaam + naam + inschrijving bijscholing kleuter- en kinderdans'.

 

Inschrijven voor de bijscholing kan via deze pagina (rechts).

 

Georganiseerd door:
Danssport Vlaanderen vzw
Locatie:
't Celestijntje (Heverlee)
Celestijnenlaan 19
Heverlee 3001
Contactgegevens organisator:
stijn@danssportvlaanderen.be
+32 014 711037